A Golgota.

Máté 27,31-34

Golgota. A legcsodálatosabb hegy, ami a világon található. Nem a nagysága, elragadó és káprázatos szépsége, bércei teszik naggyá. A Koponya-hegy, ahogyan másik néven nevezték, a mi Gellért-hegyünk harmada csupán, tehát nem is lenne olyan különleges, ha…Az az esemény teszi a Golgotát minden hegynél különbbé, amely szomorú ugyan, mégis a világtörténelem sorsfordító történése. Jézus, a Megváltó ott áldoztatott fel minden ember bűnéért. Az ő vére, ami életünk váltsága ott folyt ki, a mi Urunk a Golgotán halt meg. Ott dőlt el a bűnbe esett világ sorsa.

Jézus halála Isten új szövetségének a pecsétje. Az Úr látva azt, hogy az ember nem tud megszabadulni bűneitől, képtelen megváltozni, úgy döntött, hogy fia halála által ő maga mossa le bűneinket, aki pedig befogadja Jézust és mint Megváltóját szereti, annak új szívet és örök életet ajándékoz. Isten ezzel végleg megoldja a bűn kérdését, és érdemtelenül országának örökösévé tesz mindenkit, aki Jézusnak adja a szívét. Ezt a kegyelmét pedig mindenkinek felkínálja. Nem csak egy népet, egyes embereket hív el erre, hanem mindenkire kiterjeszti az ő szövetségét. Ha Jézust elfogadod, akkor te is megkapod a bűnbocsánatot és az új életet, valamint az üdvösséget. Jézusnak azért kellett meghalnia, hogy felmentsen minket a ránk váró ítélettől, és helyette kegyelemből életet nyerjünk. Magára vette a büntetést és belehalt bűneinkbe.

Aki viszont nem törődik Jézus áldozatával, nem hisz mind abban, amit a Biblia mond, kívül marad Isten új szövetségén, és ítélet vár rájuk. Nem Isten zár ki, hanem a kemény szívünk az ő szövetségéből. Az egyetlen esélyünk, hogy túléljük a világra váró ítéletet, mely a bűn miatt következik be, ha hiszünk Jézusban és az ő áldozatában. Meg kell állnunk a Golgotán Jézus keresztjénél. Mit jelent ez? Bűnbánattal valld meg vétkeidet Jézusnak, köszönd meg az ő érted is meghozott áldozatát, jelentesd ki, hogy hiszel benne és elfogadod életed urának, és mindezt őszintén tedd meg. Kérd, hogy az ő vére téged is mosson tisztára és szabadítson meg a bűn hatalmából. Ha így cselekszel, akkor te is ott voltál a Golgotán, nem testben, hanem lélekben. Olyan valóságosan Jézus közelébe kerül így az ember, mintha saját szemeivel látná őt a kereszten.

Aki örökké élni akar, az nem kerülheti el a golgotai keresztet…Ott dől el a sorsunk…Akihez Jézus vére hozzáért, mert a golgotai kereszthez ment, és megragadta a kegyelmet, élni fog…aki elkerüli, elvész, örökké…Jézus halála az életet jelenti nekünk. A Golgotáról nem beszélhetünk másképpen, csak mélységes megdöbbenéssel és csodálattal, valamint a legnagyobb tisztelettel…A legcsodálatosabb hely…Kapu az Isten örök országába…Azt kívánom neked, hogy találd meg az utat a Golgotához, az ott lévő kereszthez…és élj örökké! Jézusért!